Interiörguiden

Viktigt att välja rätt sorts fönster

Olika hus har olika utseende och det går inte att hur som helst stoppa in fönster i dem. Om du har ett äldre hus, låt säga ett sekelskifteshus, så är det dumt att köpa supermoderna fönster, i alla fall till utseende. Det kan dra ner huset en hel del. Du kan så klart köpa moderna fönster, som har ett äldre utseende så att säga. Det moderna ligger då i hur glaset och tillverkningen av dem är, så att de är mer energisnåla och så vidare. Läs mer här om du vill köpa smarta fönster. 

Satsa på fönster med bra funktioner

Fönster kan idag komma med olika funktioner. De kan öppnas åt olika håll, eller vara helt fasta. Du bör fundera på vad som är viktigt för dig. Att kunna öppna upp och vädra ibland är ju inte fel. Men åt vilket håll ska det då gå att öppna? Inåt, utåt eller kanske uppåt? Sedan finns det ju även en mängd andra tillval man kan göra till sina fönster. 

Det kan vara bra att satsa på så kallade energieffektiva fönster. Det då de inte släpper ut en massa värme utan nytta. Gamla fönster kan ju ha det problemet att de läcker. De kan då vara bra att byta ut till energieffektiva fönster. Det du ska titta efter är vad fönstret har för U-värde. Ju lägre U-värde, desto bättre isolerar fönstret och då sparar det mer energi. Det är därmed billigare för dig att byta till sådana. 

15 Feb 2021