Interiörguiden

Varför välja PVC-fönster?

Ska du byta fönster, så kan ett bra alternativ vara att välja PVC-fönster. Före du köper, läs mer om fönster måttagning och installation. Sedan, varför är då PVC ett bra val? Jo, dels är det så att de är idag nummer ett på att vara energieffektiva.

Ramen på ett fönster spelar en avgörande roll för att främja energi och kostnadseffektiv värmeisolering. Fönsterprofiler av PVC får högsta betyg jämfört med aluminium- eller träfönster. De har bättre isoleringsvärden och kan minska energi- och uppvärmningskostnaderna.

Kostnadsfördelar

PVC-fönster ger klara kostnadsfördelar, både vid upphandling och under hela livscykeln. Trästommar är cirka 20-30 % dyrare än PVC-profiler, och aluminiumfönster kostar 30 % mer, vilket är det dyraste alternativet. Baserat på den höga energibesparingspotentialen och minimalt underhåll under hela livslängden på mer än 50 år sparas även kostnader på lång sikt. Det är därmed inte fel att satsa på hållbara PVC-fönster för långsiktig användning.

PVC-fönster är lätta att sköta

PVC-fönster av hög kvalitet är extremt lättskötta och kräver minimalt underhåll. Träfönster måste däremot glasas ungefär vartannat år och målas vart 5:e år. Toppmodern PVC-granulat är extremt motståndskraftig mot väderförhållanden och ljussnabb. För att rengöra fönsterbågarna behöver du bara diskmedel på grund av de lättskötta egenskaperna hos de släta profilytorna. 

PVC-fönster är anmärkningsvärt hållbara

Till skillnad från fönster av trä har PVC-fönster en särskilt lång livslängd. Dessa kvalitetsfönster utmärker sig med sin motståndskraft mot snedvridning och höga funktionalitet i åratal. Baserat på deras långa livslängd på minst 50 år är PVC-fönster en utmärkt investering, även för att bibehålla en fastighets värde.

31 Mar 2023