Interiörguiden

Vårfixa huset - mina bästa tips

Snart är det Valborg och våren sjungs in av gamla män i studenthattar. Då vet man att det är hög tid att börja vårfixa med huset - om man inte redan startat! Här delar jag med mig av några av mina bästa tips. Saker du bör göra med huset varje vår. 

Se över ditt tak

Börja med att titta på taket från marken. Ser det bra ut? Inga påväxter eller pannor som halkat snett? Då kan du ta nästa steg som är att rensa ur hängrännorna. Lyft gärna på en takpanna eller två och titta hur det ser ut under. Känner du dig osäker eller hittar du något som ser konstigt ut? Kontakta en takläggare för rådgivning. Här hittar du bra takläggare i Uppsala. 

Gör rent vid fönster

Fönster kan samla på sig en hel del smuts, och då tänker jag inte bara på själva fönsterrutan. Under plåtarna, i karmar och inuti fönster som går att dela. Den smutsen kan dra till sig fukt som i sin tur kan förkorta livslängden på dina fönster. 

Låt bli lövhögen under trappan!

Har du en gammaldags trappa med utrymme under? Det är en plats som igelkottar trivs på. Låt löven ligga kvar och se till att det finns en öppning där de kan ta sig in och ut. Igelkottarna har svårt att hitta platser att bygga bo på så alla små hjälpande händer är jätteviktiga. 

Smörj gångjärn och lås

Detta är en sak som många glömmer av. Varje vår bör man se över alla gångjärn. Vanlig matolja funkar, eller symaskinsolja om man har. Annars kan du köpa olja hos en låssmed. Glöm inte att också smörja upp alla lås med nyckel. 

24 Apr 2021