Interiörguiden

Välja rätt golv

Funderar du på att byta golv hemma? Kanske i ett rum eller i alla? Det kan vara läge att satsa på en professionell golvslipning om du har ett golv som passar för det. Annars finns det bra golv att byta till. Det du först ska fundera på är vad rummet ska användas till. I en del rum så utsätts golvet för mer slitage än i andra. I hallen dras det till exempel in en massa smuts och grus och i köket kan det förekomma spill, vatten eller att vassa redskap åker i golvetr. I arbetsrummet kanske du har en stol som rullas fram och tillbaka. I rum som används mycket är det bra att använda sig av laminatgolv eller vinylgolv. Det eftersom att de har en hög slitstyrka samt att de är vattentåliga och tål mer helt enkelt. I rum där det inte händer en massa saker kan det passa in med ett trägolv.

Hur ser själva rummet ut?

En annan sak att tänka på när du ska byta golv är hur rummet ser ut. Är det ett stort eller litet rum? Är det ljust eller mörkt med få mönster? Dessa saker avgör färgen på golvet och även väggarna. Med ljust golv så blir rummet större, eller ger känslan av att vara det. Sedan kan storlek eller bredd på plankor eller klinker lura ögat med, att få ett rum att se till exempel längre ut än vad det är. 

Hur ska golvet se ut?

Om du har bestämt dig för en viss typ av golv så finns det sedan fler val att göra. Träparkett kan till exempel komma i olika träslag, olika fasningar, strukturer med mera. När det gäller laminatgolv så kan de se ut olika med. De kan vara långa plankor, stavdesign, stenmönster med mera. Sedan kan vinylgolven se ut som trä eller klinker. Så det gäller att göra alla val. Ett bra sätt är att ta hem prover för att testa dem i olika rum för att hitta rätt sorts golv som passar. Det gör det lättare att välja nytt golv till alla rum. 

19 Feb 2021