Interiörguiden

Vad kostar det att bygga ett nytt hus?

Det är ganska många som drömmer om att bygga ett helt nytt hus, från grunden som blir precis så som man vill ha det. Det finns dock en del att tänka på, som kostnader vid husbygge, samt en mängd andra saker. Ska du bygga nytt så är det bygglov, kostnadskalkyler och att hitta en lämplig tomt som du bör fundera en del över. 

Från idé till verklighet

Om ni har bestämt er för att bygga en nytt hus, så gäller det att ta det i rätt ordning. Att bygga ett hus från grunden innebär att du bör läsa på ordentligt om allt från bygglov till avtalsformer och vilka försäkringar du behöver när du ska bygga nytt. Det allra första du ska göra, är att se över kostnader vid husbygge. Därför är det bra med att göra en kostnadskalkyl redan från start. Med den så kommer du att se vad det kommer att kosta dig dels att bygga, men även sedan vad det kommer att vara för driftskostnader, samt om du tar lån, även lånekostnad.

Sedan kommer det där att leta tomt, samt när du köpt den att planera markarbete som är en av de stora kostnaderna. Du måste även se vad kommunen bestämt för tomten, enligt planbestämmelser. När du sedan ska bygga huset, så är det bra att fundera på vad du vill ha för hustyp. Det finns både lösvirkeshus och kataloghus, så kallade nyckelfärdiga hus. Hur mycket vill du göra själv och hur mycket pengar vill du lägga på entreprenad är en annan sak att fundera över. Sedan, är det bara att dra igång att bygga!

 

 

9 Feb 2018