Interiörguiden

Vad för utrustning behöver du för att svetsa?

Svetsning kan vara en mycket användbar färdighet att lära sig om du är en gör-det-själv person som behöver foga metall regelbundet och ofta stöter på problem med andra metoder för metallsnickeri som nitning. Det är också ett lukrativt karriärfält – och att börja svetsa som en hobby kan vara ett bra sätt att lära sig grunderna och se om professionell svetsning är rätt för dig.

Men vad behöver du för att börja svetsa? Vilka förnödenheter och svetsutrustning krävs? Det är vad vi ska försöka lista här.

En MIG-svets

MIG-svetsning (Metal Inert Gas) är den mest använda svetsprocessen i världen. De flesta svetsare för konsumentklass är MIG-svetsare, och du kan enkelt hitta den här typen av svets i butiker.

Det kan även vara bra att ha flusstråd eller gas då du ska svetsa.

Svetshjälm och handskar

En svetshjälm och svetshandskar är båda absolut nödvändiga. En svetshjälm skyddar ditt ansikte och huvud från gnistor och skräp och hjälper även till att skydda dina ögon från infrarött ljus och UV-ljus som kan orsaka permanenta ögonskador.

Svetshandskar fyller en liknande funktion och är vanligtvis gjorda av kraftigt läder eller syntetmaterial. De låter dig röra fingrarna fritt, men ger skydd mot gnistor, värme och skräp.

Vinkelslip och relaterade verktyg

Vinkelslipmaskiner kan användas för att skära igenom metall, för att ta bort defekter från en svets och för att förbereda metall för svetsning. Du bör skaffa flera kapskivor, en klaffskiva och slipskivor för att säkerställa att du är redo att förbereda metallen för svetsning och att polera och avsluta fogen efter att metallen har svetsats.

Svetsstänger, klämmor och magneter

Svetsstänger kan användas för att hålla ihop arbetsstycken och för att ta bort svetsstänk efter att en svets är klar. De flesta svetsare har också en mängd olika klämmor till hands för att hålla ihop metallbitar medan de svetsar dem.

26 May 2023