Interiörguiden

Svalt på sommaren, varmt på vintern

När det börjar bli kallt på hösten, och vintern börjar närma sig är det skönt att kunna tända en brasa inomhus. Däremot så är en kamin inte någon bra idé när det är 37 grader varmt ute och ens hem känns som en bastu. Att få det svalt och skönt hemma är inte helt lätt, och det hjälper knappt att köpa en AC och ställa in. Det absolut bästa sättet att få både värme på vintern och svalka på sommaren är att bo i ett suterränghus. 

Vad är det?

Du kanske har hört suterräng förut men inte vet exakt vad det innebär? Ett annat ord som används är sluttningshus och det kanske ger dig en fingervisning om vad jag menar. Det är alltså ett hus som inte är byggt på plan mark, utan i en sluttning. Delar av huset ligger under markytan, och andra delar över markytan. Vill du veta mer? Kolla in länken där du kan se coola sluttningshus

Om det inte finns sluttning där du vill bygga då?

Det går faktiskt att fixa ett suterränghus även om marken där du tänker bygga är plan för tillfället. Man anlitar en entreprenadfirma som helt enkelt bygger upp en kulle, eller en sluttning, och du får då alla de fördelar ett sluttningshus innebär. Det enklaste är givetvis att bygga i en befintlig sluttning, men man ska inte misströsta om marken är helt plan. Det finns lösningar. 

 

25 Sep 2019