Interiörguiden

Skapa ett trivsamt rum för barnen

barnrum

Att inreda ett barnrum är kul! Dock kanske det inte är så kul att göra det om och om igen med takt att barnet växer. Det behöver man inte heller, det går att planera på ett bra sätt så att det går att ha ett rum som så att säga växer med barnet. Innan man börjar med färgval och detaljer är det bra att tänkla på funktionen. Det ska vara ett rum som fungerar. Så fundera först på var sängn, skrivbordet, skötbordet med mera ska stå, hur mycket förvaring som behövs och så vidare.

Det är bra att ha en neutral bas, som tapeter med mera, så går det att ändra saker senare. Först en barnsäng med sänghimmel för den minsta, som kan bytas ut mot en större modell senare. Gardiner, mattor med mera kan även det bytas ut. 

Anpassa efter ålder

Ett rum för barnet ska anpassas efter åldern. Det gör att du kan lägga till ersonliga saker som leksaker, tavlor och sängkläder, anpassade för barnets ålder och personlighet. Se även till att lämna golvet för lek, en yta för det är viktigt. 

Andra bra tips är att blanda gammalt med nytt. Det går att köpa nya saker som sänghimmel och säng samt äldre saker på loppis som kan passa in. Samma sak med att blanda textil med trä, vilket ger en ombonad känsla. 

Anpassa även möblerna, det är inte bara barnmöbler du behöver, det går att anpassa vuxna möbler genom att såga av ben med mera. 

Lampor och ljukällor är viktigt med, så se till att ha en bra ljussättning i rummet. Det bör finnas taklampa för lek, sedan sänglampa för sagostund och sen ett ledljus om natten. 

 

27 Jun 2019