Interiörguiden

Så här blir du av med röklukt hemma

Vi är på väg mot ett rökfritt samhälle och jag tror ärligt talat att jag kommer att få uppleva den dagen då cigaretter inte längre finns att köpa i Sverige. Men än så länge är det tillåtet att röka, och många röker fortfarande inomhus. Det är trist att köpa ett hus där man känner en röklukt från väggarna, eller att flytta in i en lägenhet där någon har rökt i många år. Men det finns sätt att bli av med det! 

Husmorstips

Du kan börja med ett gammalt hederligt husmorstips för att bli av med röklukten hemma. Ställ in en skål med ättika i det rum som luktar. Stäng sedan alla dörrar och fönster och låt ättikan verka i rummet i minst 24 timmar. Vädra sen ur ordentligt. Det fungerar förvånansvärt ofta faktiskt. 

När det krävs lite tuffare tag

Cigarettlukt kan sitta ganska djupt, till skillnad från e cigaretter som om inte ger en permanent lukt. har någon rökt länge så kanske det inte räcker med ättika. Du kan hyra eller köpa en ozongenerator som tar bort oönskade dofter. Eller så är det bara att riva ner alla tapeter och måla en med en färg som spärrar alla dofter innan du tapetserar om. 

Bor du i en lägenhet som luktar så ringer du till din hyresvärd. Det är deras ansvar att det inte luktar rök i ditt hem och de ska då också åtgärda problemet. Ge dig inte förrän du är nöjd och vänd dig till hyresnämnden om din värd inte vill hjälpa dig. 

25 Jul 2020