Interiörguiden

Renovera själv eller ta in hantverkare?

Renovering, det är något många husägare eller lägenhetsägare funderar över. Det om man ska göra det själv, helt eller delvis, eller om man ska ta in hantverkare. Allt handlar ju om hur händig du är själv, samt din budget för renoveringen. Tips för allt om bostad kan du hitta på nätet, som har att göra med byggen och renoveringar. 

Under sommaren är det ofta husets utsida som får sig en genomgång, medan det under höst och vinter gärna renoveras inne i huset. 

Det bästa sättet du kan göra på när det kommer till att renovera det är att göra de enkla, tidskrävande arbeten själv och sedan låta proffs ta hand om svåra uppgifter som kräver fackkunskap. Så om du till exempel ska renovera köket helt och hållet, så kan du då på egen hand riva ut det gamla köket. Är du händig så kan du även montera de nya skåpen. Det du bör lämna till hanverkare är rörjobb och elinstallationer. 

Gör de saker du kan göra och låt hantverkare göra resten

Du som inte har tummen mitt i handen kan med all säkerhet göra en hel del på egen hand. Du kan måla, tapetsera, sätta upp kakel med mera. Just med kakel är det rätt enkelt att göra själv i köket, men är det i badrummet bör det göras av en hantverkare, med ett våtrumscertifikat. Annars kan försäkringsbolag krångla om det skulle bli en vattenskada framöver. 

Anlita aldrig en hantverkare som saknar  F-skattsedel. Även om det känns lockande att betala svart för att det är billigare, så kan det i slutändan bli dyrare, samt att det är ju faktiskt olagligt.

Om du tänker att du ska göra en del saker själv, rannsaka då dig själv och fråga dig själv om du har tid, ork, lust samt de rätta kunskaperna att göra det. Det är viktigt att mäta rätt och att ha bra material att jobba med.

Att tänka på när du anlitar en hantverkare

Om du ska anlita en hantverkare för hela eller delar av en renovering är det bra att tänka på ett par saker. Bestäm vad det är du vill de ska göra och få en skriftlig offert som innehåller en tidsplan samt kostnad för både arbete och material. Kontrollera även att hantverkaren har  F-skattsedel samt en ansvarsförsäkring samt be om referenser. Skriv ett avtal som även det  innehåller tidsplan, samt om arbetet utförs till fast pris eller på en så kallad löpande räkning. 

2 Dec 2020