Interiörguiden

Rätt belysning hemma

Lampor är inte bara en fin inredningsdetalj, rätt ljussättning kan verkligen göra stor skillnad för ett helt rum. Dock är det viktigt att först tänka på att dra elen rätt, särskilt om det är ett nytt hus du bygger eller renoverar. Det ska göras av proffs, som har rätt utbildning. En sådan är Bagarmossens, som bland annat erbjuder elentreprenad Stockholm, så väl som installationer av el. När vi skaffar lampor sedan till hemmet, så är det så att dessa så väl som andra ljus har olika funktioner i våra hem. Genom att köpa rätt sorts bordslampa eller golvlampa, så kan du skapa ett rum med en härlig atmosfär.

Välja rätt sorts belysning

Det är bra att ta tillvara dagsljuset som kommer in via fönstren. Vår kropp och vårt sinne mår bra av mycket ljus, gärna året om. När solen inte lyser lika mycket under vintern, så är det bra att sätta upp olika typer av lampor. Du kan belysa olika rum, på olika sätt. Beroende på vad det är för rum, om det är ljusa eller mörka tapeter så behövs olika mängder av lampor. Ett mörkt rum behöver till exempel fler lampor än ett ljust rum. 

När du ska köpa nya lampor är det bra att bestämma var de ska sitta och vad de ska användas till. Det är inte fel att blanda olika lampor och armaturer för att få rätt sorts ljus och samtidigt spara på energin.

En viktig riktlinje när det kommer just till lampor och ljus är att det bästa ljuset är det du inte märker av. Det innebär alltså att du har tillräckligt med ljus för att kunna se bra, utan att du blir bländad.

5 Feb 2018