Interiörguiden

När det gäller elinstallationer

Om det är så att du ska installera ny el hemma eller dra om gamla ledningar, så är det ett måste att anlita en behörig elektriker för det. Dels är det farligt att på egen hand arbeta med el, om du inte vet hur man ska göra, dels är det så att det även handlar om försäkringar. Om du inte anlitar en behörig elektriker, utan gör det själv och något går sönder så är det oftast så att din försäkring kommer inte gälla. En bra elektriker som erbjuder eljour är Svenska Eljouren, så behöver du installera el i Stockholm så kan du vända dig till dem. 

Vad får man egentligen göra själv med el?

Elinstallationer och att dra el med mera är som sagt ett jobb för en elektriker, men det finns ju vissa saker du får göra själv. Du får byta propp i elskåpet, du får hänga upp lampor, byta glödlampor, byta lysrör samt lite andra saker. De saker som endast ska göras av en behörig elektriker är detta:

Utförande av fasta installationer.

Installation av golvvärme och värmekabel.

Byte av ojordat vägguttag (eller stickpropp) mot jordat.

Förläggning av kabel i mark.

Installera fast utomhusbelysning.

Säkrast med en elektriker

Är det så att du är det minsta osäker när det handlar om att hantera el, så är det bra att ringa en elektriker. Även om det gäller saker som du får göra själv, så kan det kännas tryggt att låta ett proffs göra det åt dig. 

15 Jun 2020