Interiörguiden

Modern lösning för en modern värld

Nyckeln har varit en del av våra liv i flera hundra år och det är konstigt att vi ännu inte har kunnat byta ut dem mot en mer modern lösning. Vi lever i den digitala tidsåldern och bär fortfarande runt nycklar i fickan precis som de gjorde på 1400-talet. Men nu har det börjat hända grejer även på den här fronten och vi har kollat lite på digitala låssystem. Kan alla skaffa det? Är de säkra? 

Säkerheten först

Vi börjar med säkerhetsaspekten. Det finns de som menar att en fysisk nyckel är det säkraste som finns. Men, den kan stjälas och man kan också tappa bort den. Om någon hittar den kan de öppna alla dörrar utan problem och utan att någon har en aning om att de egentligen inte har tillträde. Ett digitalt lås är säkrare på det viset då man helt sonika kan programmera om det om en nyckel försvinner. Det går även att programmera in ett larm som triggas av att någon försöker öppna med ogiltig nyckel. 

Är det för alla?

I första hand är de digitala låssystemen tänkta att användas på företag, i gemensamma utrymmen i hyreshus eller i bostadsrätter. Det hindrar givetvis inte att man installerar ett digitalt låssystem i en villa men det är svårt att få ett bra pris om det bara är ett eller två lås som ska ersättas. 

Systemet är alltså ett utmärkt alternativ för olika företag och byggnader med många dörrar som tillhör samma låsgrupp, men kanske mindre lämpligt för bostäder med få dörrar. 

6 Mar 2021