Interiörguiden

Miljötänk i byggbranschen

Byggbranschen är kanske inte det första man tänker på när det handlar om miljöfrågor och en hållbar framtid. Det används en hel del maskiner när man bygger och material kommer ibland långväga ifrån. Men faktum är att miljötänket har börjat bli en allt större faktor även när det gäller byggfrågor. De som bygger väljer att köpa mer lokalt, och vissa går till och med så långt att de väljer bort maskiner helt och hållet. Kunde de bygga slott för 500 år sedan utan en lyftkran så kan vi bygga ett hus idag utan maskiner! 

Väggar av halm

En byggmetod som kommit allt mer är att bygga med halm. Man bygger ett slags ramverk av trä, och staplar sedan halmbalar på varandra så att det blir väggar av dem. Det kanske låter instabilt, men allt täcks av ett lager av puts och blir faktiskt lika starkt som en vägg av sten eller trä. Det blir dessutom mer miljövänligt då man inte behöver tillverka stenarna eller såga ner skog - halm är en restprodukt från lantbruket som annars hade blivit strö i ladugårdar eller bränts upp. 

Sedumtak

Ett annat grönt val när man bygger är att ha ett tak av gärs, eller sedumtak som det heter. De är mycket hållbara och kräver otroligt lite underhåll. Räknar man sedan in att taket också behåller mer värme i huset så blir det också mer ekonomiskt att bygga ett hus med ett grönt tak. 

Det som avskräcker många är att det är en högra kostnad initialt, och att det är så tungt att takkonstruktionen måste vara förstärkt. 

Man får bygga allt för hand

Det finns inga som helst hinder att bygga ett hus från grunden på egen hand. Att gräva en grund med spade, och rulla fram sten för att sedan lägga en syll på är tungt men det går. Har man vänner som hjälper till så blir det ju lättare. 

Vi rekommenderar nog ändå att man väljer att vända sig till byggföretag, och att då välja de som har ett ekologiskt tankesätt. För bygger du allt för hand då blir du inte klar på många år. 

19 Dec 2020