Interiörguiden

Måla eller tapetsera, vilket är bästa valet?

Det kan vara svårt och bestämma sig om man ska måla eller tapetsera. En bra guide för sådana saker finns bland annat på https://tapetseraguiden.se/. Även i denna text tänkte vi reda ut lite för- och nackdelar med de båda metoderna. 

En del att tänka på är tidsaspekten. Många tänker att det är tapetseringen som tar allra längst tid, men, det många glömmer är när man målar, så gör man det inte bara en gång. Det är ofta två strykningar med färg som krävs för bra resultat och då grundfärg före det. Därtill är det torktid mellan varje strykning.

Egentligen kan man säga att det tar lika lång tid, både tapetsering och målning. Båda kräver dessutom bra förarbete. Oavsett om du målar eller tapetserar är förarbetet väldigt viktigt för att få till ett bra resultat. Är väggen inte slät så måste du spackla, slipa och tvätta innan både målning och tapetsering. Dock är det mer noga då du ska måla, eftersom alla ojämnheter syns tydligare. För att få ett bra resultat krävs det att du lägger ner både tid och kärlek på förarbetet. Man brukar säga att 75% av arbetstiden bör man lägga på förarbetet och resterande 25% på att måla eller tapetsera.

Fördelar och nackdelar med metoderna

Tapet fördelar

Tapet nackdelar

Färg fördelar

Färg nackdelar

Så, ja, det finns fördelar och nackdelar med båda, så välj det som passar bäst för det rum du ska göra om!

 

 

21 Dec 2020