Interiörguiden

Hur mår ditt hustak?

Taket på huset, det finns där för att skydda ditt hem. Det mot väder och vind. Det gäller att ta hand om ditt tak så att det håller så länge som möjligt. I Sverige finns det idag mer än 500 miljoner kvm med tak på olika hus, byggnader, fastigheter, garage, och annat. Tak har olika utseenden och funktioner. Utöver att skydda mot regn så skyddar det även mot annan nederbörd så väl som värme, UV-strålning, kyla, vindtryck, snötyngd, ljud och personlast. Inifrån så skyddar taket mot värme, akustik, lufttryck, fukt och avdunstning. Tak kommer även i flera olika sorters tak. Om taket börjar bli dåligt kan det vara läge att anlita en takläggare Västerås.Tak behöver även skötas om, tvättas och hållas fritt från alger, mossa och annat.

Ta hand om taket

Du bör ta hand om ditt tak och kontrollera det minst två gånger per år, vår och höst. Du kan förlänga livslängden på ditt tak genom att ta hand om det så fort det är något minsta med det. Taktvätt gör även det att det håller längree. Mossa och annat måste bort annars kan det leda till fukt i taket och sedan ner i huset.

Följande checklista är användbar för takvård av de flesta sorters tak.


Om du behöver rengöra ditt tak, måla det, eller byta ut det helt. Det kan då vara bra att anlita en takläggare Västerås som hjälper dig med detta.

14 Feb 2021