Interiörguiden

Glöm inte bort taket

En mycket viktigt del av huset, det är taket. Det är viktigt att ta hand om det på rätt sätt så att det håller i många år. Det är ju det som skyddar resten av huset. Om det inte tas om hand så kan det börja förfalla eller läcka och leda till fuktskador som drabbar hela byggnaden. Det är bra att ge omvårdnad till taket i form av taktvätt då och då samt alltid hålla det rent från mossa, löv, kvistar och snö. Även om tak är tänkta att hålla rätt länge, så kommer det en tid då det är dags att lägga om det. Du kan få tips om takläggning genom att läsa vidare. 

Byt taket i tid

Om du har ett äldre tak, men det håller tätt och saknar stora skavanker så behövs det inte bytas. Det räcker att underhålla det lite extra. Men du bör byta tak innan det gamla börjar att läcka. Det är rätt bra att gå igenom taket två gånger per år, så märker du när det är tid att byta ut taket.

Välj rätt typ av tak

Oftast när man gör ett takbyte så väljer man samma  typ av takbeläggning som redan ligger på taket. I vissa fall kan det vara en idé att byta, men då gäller det att taket passar för den typen av beläggning.

Lägga själv eller välja entreprenör?

Om du är en riktigt händig person så kan du lägga taket på egen hand. Men ni bör då vara två personer samt se till att det finns säkerhetsanordningar så att jobbet kan göras säkert. Ett takbyte på egen hand tar även tid. Det kan vara värt att lägga pengar på att ta in takläggare som gör det åt dig.

Välj en bra takläggare

Om du bestämt dig för att anlita en takläggare, ta då in flera offerter och jämför dem med varandra. Vad ingår, kostar något extra och så vidare. Se även till så att det finns en bra garantitid på takomläggningen. 

Viktigt att tänka på

Om du väljer att byta takbeläggning, eller om du ändrar färg på taket kan du behöva bygglov. Kontakta alltid kommunen inför en omläggning så att du vet vad som gäller. 

19 Aug 2020