Interiörguiden

Gardiner gör mycket för dina fönster och din inredning

Att ha gardiner eller inte ha gardiner? En del förespråkar att ha tomma fönster utan gardiner, men jag är mer av den sorten att jag vill det ska finnas gardiner uppsatta. Det gör det mer ombonat och trevligt hemma. Sen gäller det ha bra fönster med, så kanske du behöver byta? Läs mer här om fönsterbyten. Rätt gardiner upphängda på ett vackert vis kan förändra hela rummet men det finns en del saker att tänka på då du ska hänga upp gardiner.

Tips för att hänga upp gardiner på bra sätt

För att det ska bli snyggt med dina gadriner, mät, och mät igen! Det är inte snyggt om de är för långa, för korta eller för breda. Häng dem inte heller allt för lågt ner. 
Oftast vinner ett fönster, och hela rummet, på att inte gardinen skymmer rutorna (och ljusflödet). Höj gardinstången en bit mot taket för mer rymd.

Se även till att inte ha för lite gardin eller för mycket av det. Om de fyller upp dåligt i fönstret så ser det nästan mesigt ut. Du kan då sätta upp två bredvid varandra, eller köpa en bredare längd.

Sen, se ALLTID till att stryka dina gardiner innan du hänger upp dem! Det är inte snyggt att ha skrynkliga gardiner i fönstret, det förtar hela utseendet och den övriga inredningen med. 

Sen, köp roliga gardinstänger. Idag finns det ett stort utbud att välja på utöver vanliga vita tråkkga!

17 Dec 2020