Interiörguiden

Funderar du på detta med kakel och klinker?

Är det så att du funderar på att kakla där hemma, eller lägga klinker på golvet? Det är vanligt att man har kakel till badrummet, men det går även att kakla i köket så väl som i tvättstugan. 

När du går in i en butik som säljer dessa saker, så har de kakel och klinker i olika modeller och material. Det kan vara svårt att veta vad som är vad och vad det är för skillnader. Vi ska försöka reda upp det åt dig. Det så att du kan välja rätt om du har ett projekt hemma med kakel eller klinker.

Kakel

Kakel görs av glaserat lergods och det används endast för väggar inomhus. Kakel är plattor som bränns i ugnar vid 800–900 grader.

Klinker

Klinker eller golvplattor görs av glaserat eller oglaserat stengods. Dessa plattor bränner man i ugn på temperatur mellan 1150 och 1250 grader. Den höga temperaturen göra att klinker blir hårt rakt igenom. Det är ett slitstarkt material som passar bra både på golv men även på väggar. De går även att använda dem ute.

Mosaik

Mosaik består av små plattor, av keramik, glas eller natursten. Ofta är de mellan 15–100 mm stora. De brukar levereras på kartor av glasfiber eller papper och kan vara glaserade eller oglaserade. Det går att ha mosaik både i våta och torra utrymmen, samt i vissa fall utomhus.

Sjösten

Sjösten är det svenska namn som sätts på natursten, ofta då marmor som tumlats med vatten och sand. Tumlingen gör att materialet får ett rustikt utseende. Om det är större format på sjösten, så blästrar och kantstöter man det istället.

Granitkeramik

Granitkeramik är plattor som är av hård kvalitet samt att de har en låg vattenabsorption. Det går att använda dessa både ute och inne. Många gånger används de i offentliga miljöer, då de står emot nötning på bra sätt.

Glasplattor

Glasplattor är gjorda av glas. Glaset kan ibland vara pigmenterat och genomfärgat så väl som att det kan vara transparant med en fastlimmad färgad baksida. Dessa kommer även som mosaik. Dessa fungerar på väggar, inte golv.

Marmor

Marmor är en sedimentär bergart och definieras som kristalliserad kalksten. Det går att använda marmor i våta och torra utrymmen samt både på golv och vägg. Dock är materialet känsligt för fläckar, då det är poröst, men det går att impregnera.

21 Aug 2020