Interiörguiden

Får man installera diskmaskinen själv?

Det korta svaret på frågan, om man får installera diskmaskinen själv är ja. Men sedan kommer det ju detta med huruvida det är lämpligt. När det gäller att göra saker hemma är det mesta tillåtet förutom fasta elinstallationer, som alltid måste utföras av behöriga elektriker som det finns hos till exempel en elfirma i Uppsala. Så ska du utföra en elinstallation i Uppsala, så kan du kontakta JMAB till exempel. Resten kan du som sagt göra själv, om du känner att du har bra koll på hur du ska göra. 

Måste utföras på fackmässigt sätt

För installation av diskmaskin gäller, för som så mycket annat man fixar med  hemma, Boverkets byggregle. De säger att installationen ska vara gjord på ett fackmässigt sätt. Så om du väljer att göra det på egen hand så ska du göra ett lika bra jobb som en professionell VVS-installatör. Sedan måste det även redan innan vara så att alla anslutningar för el, kallvatten och avlopp blivit framdragna av behöriga VVS- och elinstallatörer. Skulle du göra dessa saker på egen hand och det blir en läcka eller annat, så kommer inte försäkringsbolaget vilja ersätta dig om det inte är utfört av en fackman. 

Idag är det allt för många  el- och vattenanslutningar som görs på ett icke fackmannamässigt sätt av hemmafixare. Man tror det är enkelt och gör det, som att koppla en slang. Men vet man inte varför det är viktigt att slangen sitter på ett visst sätt, så kan man sätta den fel. Sådant slarv kan leda till olyckor. En bra tumregel är att alltid anlita en behörig fackman när det handlar om installationer av el och vatten.

12 Mar 2019