Interiörguiden

Bra saker att tänka på om du ska renovera

Att renovera är ett ganska enkelt sätt att få ett högre värde på ditt hus, samt göra det fräschare med för den delen. Att renovera kan göras på egen hand eller med hjälp av hantverkare. Allt handlar om hur händig du är och hur mycket tid eller pengar du har. Det är inte fel att hitta inspiration på en bra byggblogg när du ska renovera. Sedan bör du börja med att kartlägga själva projektet. Fundera på vad som ska göras, vem som ska göra vad och när du tänker dig att det ska vara klart. Det är bra att alltid ha en realistiskt tidsplan. 

Om du ska renovera på egen hand, spring då inte iväg och köp en massa verktyg. Det finns mycket att hyra, särskilt om det är större maskiner. Andra saker kan lånas eller köpas begagnat. 

Göra själv eller få hjälp?

Det finns en hel del den händiga kan göra på egen hand, men kör du fast, våga då be om hjälp. Du kan fråga vänner och bekanta eller höra med byggvaruhusen eller kolla av med en firma. En sak som du inte kan eller får göra själv det är VVS och el. Där måste du anlita proffs. Men sedan kanske du även känner att det finns andra saker du inte kan klara själv. Då är det bra att ta in en hantverkare för de momenten. Du bör dock kolla av flera olika så att du får bästa priset för jobbet.

Jämföra bör du även göra då du ska handla in material till ditt projejt. Det är smart att lägga till ca 10 % mer än vad du tror du behöver.  Detta eftersom spill, skarvar och misstag ställer till det, och man vill ju inte stå där med något som inte går att avbryta och så saknas det material.

Hitta inspiration

För att renovera om ett eller flera rum hemma så är det inte fel att få inspiration. Det finns gott om det på nätet, via byggbloggar och annat. Gå med i olika forum eller grupper på FB för att få goda tips och råd kring allt som har med renoveringar att göra.

 

 

1 Feb 2021