Interiörguiden

Anlita en auktoriserad mäklare då du ska köpa bostad

Om du vill köpa ett hus, eller en lägenhet, så är det rätt smart att anlita en mäklare, som är auktoriserad som det heter. Då vet du att mäklaren har de rätta kunskaperna samt erfarenhet av att jobba som mäklare. En person som vill bli auktoriserad mäklare måste vara medlem i ett förbund, ha tre års erfarenhet av yrket och ha genomgått en auktorisationsutbildning. Utöver det så ska personen även vara registrerad hos Fastighetsmäklarinspektionen. Så när du ska anlita en mäklare, se till att kontrollera att denne är som minst registrerad fastighetsmäklare. Det är olagligt att förmedla bostäder utan att vara registrerad hos Fastighetsmäklarinspektionen. Sedan är det även viktigt att du noga tar reda på vad som ingår i den tjänst du köper av mäklaren. 

Tips då du ska anlita en mäklare

En mäklare behöver man ofta anlita i samband med köp av bostad eller när man ska sälja sin bostad. Om det är så att du är på jakt efter en bostad, så ska en mäklare kunna tillgodose det du önskar och har för krav. Mäklaren ska även kunna se till att både du och den som säljer blir nöjda. Det gör att den objektbeskrivning med alla viktiga fakta du får ta del av på visning är korrekt. Du kan även få hjälp med en boendekalkyl av mäklaren.

Om det är så att du ska sälja bostad, så se till att vara tydlig med de önskemål du har kring försäljningen. En mäklare kan ta hand om hela försäljningen eller vissa delar. Du kan med fördel prata med flera olika mäklare för att ta del av hur de tänker kring upplägg av försäljningen, för att känna av vem som passar dig bäst.

Kontrollera mäklare

När du ska anlita en mäklare, så gör du rätt i att kontrollera så att han eller hon är registrerad hos Fastighetsmäklarinspektionen. Du kan vända dig till dem för att se om den person du tänkt anlita är en auktoriserad mäklare. De har nämligen ett register över alla mäklare som är registrerade. De bokför även varningar över mäklare. 

Om du inte är nöjd med den mäklare du anlitat, kanske han eller hon inte har uppfyllt sina skyldigheter eller kanske gjort så att du förlorat ekonomiskt på affären, då har mäklaren ett ansvar att ersätta dig. Du kan vända dig till Fastighetsmarknadens reklamationsnämnd (FRN), som prövar tvister mellan fastighetsmäklare och konsumenter. Anser du att mäklaren gjort fel, så kan du välja attt anmäla detta till Fastighetsmäklarinspektionen som gör en utredning samt fattar beslut. 

8 Sep 2020