Interiörguiden

Från husdrömmar till verklighet

5 Jul 2023

Innan man ens kan börja fundera på inredningsdetaljer behöver man ha både väggar och tak. Många går och drömmer om att bygga sitt hus men få vet hur det går till. Det är mycket mer än att bara börja slå in spik i reglarna och här tittar vi lite närmare på vilka processer som krävs för att ett hus ska bli till. 

Innan en ritning föds

Ett hus är inget man knåpar ihop och löser problem efter hand. Många som ritar bostäder har valt att skapa huset i en 3D-modell innan man ens börjar skapa ritningar och instruktioner. Då ser man det färdiga resultatet på ett påtagligt sätt istället för en bild eller en ritning. En stor fördel är att man kan ändra saker för att se hur huset kan se ut med olika lösningar. Alla ändringar sparas så man kan lätt gå tillbaka efteråt.

En ritning kan ta tid

Efter att ett hus blivit skapat med hjälp av CAD kan man se till att göra korrekta ritningar så att byggföretaget kan sätta ihop huset. Här gäller det att få med allt som ingår från yttre panel till var elledningar ska dras, avlopp och även vattenledningar. Det tar sin tid men krävs för att resultatet ska bli bra.

Resten går snabbt

Sedan är det bara att börja ansöka om bygglov och kolla upp detaljplaneringarna och starta bygget. Glöm inte bort saker som altaner, gräsmatta, träd och kanske till och med en pool. Att bygga hus inkluderar så mycket mer än bara brädor, Man ska ha en plan innan man börjar skära till gipsskivorna med en bra kniv, här hittar du några om du söker universalkniv till bygget. Men när det är klart så har du förhoppningsvis fått dina drömmars hus! 

Dekorera ditt hem med stil

30 May 2023

Det finns en del trevliga tips på hur du kan inreda och dekorera ditt hem under 2023. Här nedan kommer fllera tips du kan ta till dig!

Förvandla ditt hem med färg

Personaliseringen av utrymmen har lett till en "fri håla för alla" när det gäller färg i hemmet: de deklarerade trenderna är inte så viktiga (ofta drivna av marknadsföringsbehov), lika mycket som att förstå de färger som bäst passar din personlighet, som kan överföra positiva känslor.

Det är därför okej att ta reda på aktuella trender, men bara som utgångspunkter, utan att bli förtrollad av val som inte är i samklang med ens känslor.

Bland förslagen att utvärdera idag, finns gult och färgerna som innehåller det som mandarin, cederträ, primula, vinblad: det är ljusets och glädjens färg.

Men om behovet är att måla ett intimt rum, tillägnat stunder där man kan vara med sig själv, meditera, koppla av, utöva yoga, är de angivna färgerna lila eller blå.

Ta in en känsla av välbefinnande i huset

Färger, ljus, material och ytor är de aspekter som man kan agera på för att skapa harmoniska utrymmen som kan återställa fysiskt och mentalt välbefinnande.

Sedan finns det några enskilda utrymmen i huset att fokusera på. Badrummet, först och främst.

Om önskan om ett badrum som allt mer liknar ett spa redan var igång, har de två åren av pandemin drivit gaspedalen i denna riktning.

Idag är badrummet i alla avseenden miljön där människor inte bara söker intimitet, utan möjligheten att djupt njuta av stunder av återuppbyggande paus som vi kan utläsa från 2023 års badrumstrender.

Om det finns ett behov av förnyelsemiljöer, men det kritiska är begränsat utrymme, räcker det med att fokusera på ett hörn, till exempel att införa en eldstad i vardagsrummet (idag finns det många lösningar som inte kräver i förväg arrangerade system) eller ställa en öppen spis i vardagsrummet. 

Möblera huset med växter

Behovet av att omge sig med naturen, även eller särskilt i stadslägenheter, har aldrig varit så känt som nu.

De som känner att det är det främsta behovet av att förvandla sina interiörer till förmån för ett nytt välbefinnande bör gå direkt till naturen själv och inte till dess imitationer.

Idag är att inreda ett hus med växter inte bara en stylingtrend utan en konkret möjlighet att göra gott för planeten och även för vår hälsa.

Många arter, även lättodlade, har exceptionella funktionella egenskaper för inomhusbruk, till exempel eliminerar de vissa potentiellt skadliga ämnen som formaldehyd.

Vad för utrustning behöver du för att svetsa?

26 May 2023

Svetsning kan vara en mycket användbar färdighet att lära sig om du är en gör-det-själv person som behöver foga metall regelbundet och ofta stöter på problem med andra metoder för metallsnickeri som nitning. Det är också ett lukrativt karriärfält – och att börja svetsa som en hobby kan vara ett bra sätt att lära sig grunderna och se om professionell svetsning är rätt för dig.

Men vad behöver du för att börja svetsa? Vilka förnödenheter och svetsutrustning krävs? Det är vad vi ska försöka lista här.

En MIG-svets

MIG-svetsning (Metal Inert Gas) är den mest använda svetsprocessen i världen. De flesta svetsare för konsumentklass är MIG-svetsare, och du kan enkelt hitta den här typen av svets i butiker.

Det kan även vara bra att ha flusstråd eller gas då du ska svetsa.

Svetshjälm och handskar

En svetshjälm och svetshandskar är båda absolut nödvändiga. En svetshjälm skyddar ditt ansikte och huvud från gnistor och skräp och hjälper även till att skydda dina ögon från infrarött ljus och UV-ljus som kan orsaka permanenta ögonskador.

Svetshandskar fyller en liknande funktion och är vanligtvis gjorda av kraftigt läder eller syntetmaterial. De låter dig röra fingrarna fritt, men ger skydd mot gnistor, värme och skräp.

Vinkelslip och relaterade verktyg

Vinkelslipmaskiner kan användas för att skära igenom metall, för att ta bort defekter från en svets och för att förbereda metall för svetsning. Du bör skaffa flera kapskivor, en klaffskiva och slipskivor för att säkerställa att du är redo att förbereda metallen för svetsning och att polera och avsluta fogen efter att metallen har svetsats.

Svetsstänger, klämmor och magneter

Svetsstänger kan användas för att hålla ihop arbetsstycken och för att ta bort svetsstänk efter att en svets är klar. De flesta svetsare har också en mängd olika klämmor till hands för att hålla ihop metallbitar medan de svetsar dem.

Idéer att dekorera med blommor i ditt hem

12 May 2023

Olika typer av accenter i hemmet glider in och ur stil, men det finns en form av tillbehör som aldrig kommer att förlora sin tjusning – det beprövade blomarrangemanget. Perfekt för alla rum i huset, väl valda blommor (oavsett om det är falska eller äkta) kommer att lyfta din inredning direkt.

En kombination av rätt blomtyp och den ultimata vasen kan verkligen förstärka din valda estetik. Nedan ska du få lite tips på hur du kan dekorera och inreda med hjälp av blommor.

Satsa på evighetsrosor

Om du vill ha blommor som kommer att hålla extremt länge, då ska du satsa på så kallade evighetsrosor. De har genomgått en särskild konservering, så att de ser ut som färska rosor samt även doftar gott och det i flera år!

Dekorera i hallen

Det finns verkligen inget bättre sätt att bli bemött när du kommer in i ditt hem än av en utsökt blomvisning. Och av denna anledning är hallen en av de mest effektiva platserna att visa upp ett arrangemang. Något färgglatt och slående kommer alltid att få igång en konversation så fort gäster kliver in i ditt hem.

Skönhet vid sängkanten

En liten bukett vackra blommor är ett sött sätt att framhäva ditt nattduksbord. Fördelarna är inte bara visuella; du kan också lyfta energi och göra dig redo för en bra dag framåt genom att helt enkelt lägga till ett arrangemang till ditt utrymme.

Ditt sovrum är den sista platsen du är på om kvällen och den första platsen du vaknar till på morgonen, så att skapa en tillfredsställande omgivning är nyckeln till ett gott humör.

Håll dig borta från extra stora arrangemang, eftersom du vill lämna plats för en sänglampa, dina favoritlböcker och alla andra prydnadssaker eller väsentligheter du vill ha vid din sida.

Att använda flusstråd vid svetsning

14 Apr 2023

En bra sak att ha, vid vissa svetstningstillfällen det är så kallad flusstråd. Det finns idag dels MIG-MAG svets med flusstråd samt att den kan även användas vid mindre svetsnignar. Det är bra att ha rätt sorts svets för det du ska svetsa samt att det är en som kan använda sig av flusstråd. Denna svetståd kan du hitta på Verkstad-Expert där du även kan hitta bra reservdelar till kompressorer

När du ska börja svetsa se då till att alla ytor är rena från både smuts och rost. Det så att du får fina svetsar som är hållbara och starka. 

Svetsning med flusstråd

När du har gjort rent den yta du ska svetsa så bör du se till då att ha en svets som kan använda sig av flusstråd så att det blir bra. Du ska sedan applicera flusstråden på ytan, det genom manuell matning eller genom att använda dig av en automatisk matningsenhet. När flusstråden appliceras på ytan, smälter reaktanten och skapar en skyddande atmosfär som skyddar metallen från oxidation och andra skador.

Värmen som sedan appliceras gör att flusstråden smälter samt att metallerna smälter samman till en bra och hållbar svets. 

Efter du har svetsat klart, så måste du låta ytan svalna av före du kan bearbeta eller använda den. Ta även bort rester av flusstråd så att det blir en ren och en hållbar svets. 

Varför välja PVC-fönster?

31 Mar 2023

Ska du byta fönster, så kan ett bra alternativ vara att välja PVC-fönster. Före du köper, läs mer om fönster måttagning och installation. Sedan, varför är då PVC ett bra val? Jo, dels är det så att de är idag nummer ett på att vara energieffektiva.

Ramen på ett fönster spelar en avgörande roll för att främja energi och kostnadseffektiv värmeisolering. Fönsterprofiler av PVC får högsta betyg jämfört med aluminium- eller träfönster. De har bättre isoleringsvärden och kan minska energi- och uppvärmningskostnaderna.

Kostnadsfördelar

PVC-fönster ger klara kostnadsfördelar, både vid upphandling och under hela livscykeln. Trästommar är cirka 20-30 % dyrare än PVC-profiler, och aluminiumfönster kostar 30 % mer, vilket är det dyraste alternativet. Baserat på den höga energibesparingspotentialen och minimalt underhåll under hela livslängden på mer än 50 år sparas även kostnader på lång sikt. Det är därmed inte fel att satsa på hållbara PVC-fönster för långsiktig användning.

PVC-fönster är lätta att sköta

PVC-fönster av hög kvalitet är extremt lättskötta och kräver minimalt underhåll. Träfönster måste däremot glasas ungefär vartannat år och målas vart 5:e år. Toppmodern PVC-granulat är extremt motståndskraftig mot väderförhållanden och ljussnabb. För att rengöra fönsterbågarna behöver du bara diskmedel på grund av de lättskötta egenskaperna hos de släta profilytorna. 

PVC-fönster är anmärkningsvärt hållbara

Till skillnad från fönster av trä har PVC-fönster en särskilt lång livslängd. Dessa kvalitetsfönster utmärker sig med sin motståndskraft mot snedvridning och höga funktionalitet i åratal. Baserat på deras långa livslängd på minst 50 år är PVC-fönster en utmärkt investering, även för att bibehålla en fastighets värde.

Saker en bra fastighetsmäklare bör göra för dig

12 Dec 2022

Funderar du på att köpa eller sälja en bostad? Innan du väljer en fastighetsmäklare, Se till att få lite mer kunskap om vad han eller hon ska hantera. Oavsett om du hittar en mäklare på nätet eller tar hjälp av en mäklare du blivit rekommenderad av andra, så ska du få lite bra råd kring vad en mäklare faktiskt bör göra för dig. 

Var tillgänglig för dig

Det första en fastighetsmäklare behöver vara är tillgänglig. Samtal och mejl ska besvaras direkt, och kommunikationen ska vara tydlig och enkel. Om du inte får något svar senast i slutet av dagen, hitta en annan mäklare.

Hantera all schemaläggning

Din mäklare bör schemalägga visning av alla de fastigheter du uttrycker intresse för. Han eller hon bör också visa dig liknande listor, off-market listor och exceptionella fastigheter i ett annat område som kan fungera ännu bättre för dina behov.

Ha en marknadsföringsplan

Oavsett om din mäklare är ensam eller jobbar med ett team, se till att han eller hon är beredd att marknadsföra din bostad till fullo. Ta en titt på tidigare försäljningar, eller be honom eller henne att dela hur de marknadsförde en ny försäljning i en liknande budget. Din mäklare är personen som kommer med öppet hus-idéer, kör annonser i sociala medier, övervakar fotografering och videoturer och marknadsför din annons för köpare; Se till att han eller hon har ett bra estetiskt öga, kreativa idéer och vet hur man driver en fullskalig marknadsföringskampanj.

Inreda med el - tänk på detta

25 Nov 2022

Det har blivit otroligt populärt med elektrisk inredning igen. Lampetter är en sak som återkommit och jag har sett flera exempel på kunder som på egen hand har borrat hål i väggar för att dra elkablar som blir dolda och som sedan går till strömbrytare på väggen. 

Många gånger är det helt OK att utföra elarbeten hemma på egen hand, men det finns saker du bör tänka på. Jag har pratat med elektriker i Växjö för att ge dig de bästa och mest aktuella tipsen för eljobb i hemmet. 

Detta får du göra själv

Saker du får lov att utföra på egen hand är följande:

  • Byta strömbrytare för högst 16 A som sitter i egen kapsling eller dosa
  • Byta elkontakter för högst 16 A som sitter i egen kapsling eller dosa
  • Byta sladdar till elektriska produkter
  • Montera strömbrytare på sladdar
  • Byta lamphållare
  • Byta glödlampa
  • Byta säkringar

Dessa saker är tämligen enkla att utföra på egen hand och fullt tillåtet att göra. 

Detta får du INTE göra själv

Sen finns det saker du inte får lov att göra. Om du känner dig 100% säker på hur man gör kan du utföra jobbet, men måste sedan be behörig elektriker inspektera och godkänna.

  • Förändra fasta elinstallationer
  • Byta ut ojordade kontakter och strömbrytare mot jordade
  • Installera golvvärme med 230 volt
  • Gräva ner kablar i marken

Om du ändå utför dessa typer av jobb och något går fel kan du bli åtalad, stå utan försäkring vid eventuell brand och framför allt - du kan ha ihjäl någon av oaktsamhet. Det vill du inte, så kontakta behörig elektriker hur säker du än känner dig. 

Vikten av att välja rätt mäklare

10 Oct 2022

Om du ska sälja din bostad, så är valet av mäklare viktigt. Mäklaren får ju ett stort ansvar i att hjälpa dig med att få så bra betalt som möjligt, samt även hjälpa dig med alla andra delar. Att bara välja ut den mäklare som tar lägst mäklararvode är inte alltid det smartaste. Dock kan det vara bra att jämföra mäklare. Kolla av vilka mäklare som finns nära dig. Sedan kan det vara en god idé att bjuda hem flera av dem till dig och den bostad du ska sälja. Oftast är detta ett kostnadsfritt möte. Se sedan till att jämföra deras tjänster, hur de är som personer, vad de tar i arvode med mera.

Be om detta från mäklaren 

Det finns ett par saker du bör be om från mäklaren. Du bör be om en bedömning av bostadens marknadsvärde samt att du även bör be om en  offert över vad mäklaren tar i arvode samt vad som ingår i tjänsten.

Be även mäklaren att ge dig en övergripande genomgång över han eller hon jobbar samt hur själva  försäljningsprocessen ser ut.

Be även om tips och råd kring olika saker som renoveringar/förbättringar för att öka bostadens värde innan försäljningen.

Du bör även se till att ställa många frågor till de olika mäklarna, så som om de är specilist på ditt område och bostadstyp, om mäklaren har en god rutin av yrket, om det finns köpare till bostaden och vad de tar i provision.

Behöver du mäta radon?

22 Sep 2022

Radon är ett ämne man absolut inte vill ha i sin bostad. Om du misstänker att det kan finnas radon i ditt hus, så kan det vara bra att mäta halten. Det görs enklast med en radonmätare. Om du vill kolla in olika varianter för att jämföra, så kan du göra det via Bäst-i-test.guide. Om du skulle bli utsatt för radon över lång tid, så kan det leda till en mängd hälsoproblem så väl som du kan drabbas av lungcancer. Skulle det visa sig att du mäter upp höga nivåer av radon, då måste det saneras!

Hitta rätt radonmätare

Om du vill köpa dig en radonmätare för att ha koll, så finns det ju flera olika på marknaden idag. Därför kan det vara bra att jämföra dem mot varandra. Du bör titta på en del saker inför ditt köp. Till exempel är det bra att se hur det är med precisionen på den mätare du funderar på. Det är rätt bra att köpa en modell där det går att mäta under tid, för att få ut bästa medelvärdet.

En annan sak att ta i beaktning är hur användarvänlig den är. Det är ju bra att inte ta en som är allt för avancerad för att du ska klara av att använda dig av den.

Fundera även på om det ska vara en aktiv eller passiv radonmätare du ska ha, samt se även till att den du köper är godkänd.

Satsa på en bra luftfuktare

13 Sep 2022

Om du tycker att luften i ditt hem är alldeles för torr, så kan det vara en god idé att köpa dig en luftfuktare. Den tar dels bort den torra luften samt att den hjälper till att minska spridning av virus och bakterier. Jämför luftfuktare här. Tänk på att anpassa storleken på din luftfuktare. Har du ett mycket stort hus, så kan det vara idé att satsa på fler än bara en.  När du ska köpa dig en luftfuktare, så finns det en del saker att kika närmare på.

Bra saker att kolla på

När du ska jämföra luftfuktare för att hitta en som passar dig, så kan det vara bra att kolla på vissa saker. En sak att titta efter det är hur stor tanken är. Ju större tank, desto mer sällan behöver den ju fyllas på. Sedan är det även bra att kolla på kapaciteten. Den anges i millineter per timme. 

Det kan vara smart att välja en luftfuktare som kommer med en timer. Det så att den sköter sig själv på vissa tider. Sedan kan du även kolla hur det ser ut med ljudnivån. Det är ju rätt skönt om den inte låter allt för mycket.

Vissa luftfuktare är mer avancerade än andra, så fundera på om du ska ha en med många funktioner eller om det räcker med en enklare modell.

Fundera även på vad den får kosta att köpa och vad du är villig att lägga i pengar.

Funderar du på att sälja din bostad?

31 May 2022

Är det så att du har en bostad som du vill sälja? Det allra bästa sättet att göra det på, det är ju att ta hjälp av en mäklare. Dock är det så att olika mäklare, de kostar olika mycket att anlita samt att de kan även ha olika vad som ingår i priset. Därför är det en god idé jämföra mäklararvoden i Stockholm. Det om du har en bostad just där. I ett mäklararvode så ingår det då ofta olika saker som har med försäljningen att göra. Det kan vara olika beroende på mäklare som sagt, vad som ingår och inte. Så fundera på vad du vill att din mäklare ska ta hand om och vad du är villig att betala för det. 

Om du ska sälja bostad i Göteborg, då är det bra att jämföra mäklare där!

Få din bostad såld, snabbt och lätt

Oavsett om det är så att du har en bostadsrätt eller ett hus, så går det snabbast och är allra smidigast att låta en mäklare ta hand om försäljningen av den. Då får du hjälp med allt från visning av bostaden till att skriva köpekontrakt och allat annat. Visst kan du på egen hand sälja din bostad, men du bör vara medveten om att det gäller då att lägga ner en hel del tid och jobb på det samt att du måste se till att ha koll på allt. Då kan det vara smart att lägga pengar på en mäklare!

Inred med steam punk

23 May 2022

En stil som kan implementeras i både kläder och inredning, det är steam punk. Det handlar en hel del om att ha prylar från industrin, men då den gamla, från 1800-talet. Förvisso kanske du kan få tag på en del coola prylar från en mekanisk verkstad, axido.se är en sådan. Stam punk är från tiden då ångmaskiner och annat dök upp. Det är den viktorianska stilen, med en föreställning om hur framtiden skulle komma att se ut. Det är fantasy, science fiction, teknikprylar och annat i en härlig blandning. 

Steampunk började som en undergenre av science fiction och alternativ historia redan på 1980-talet och var en ganska underjordisk subkultur tills nyligen.

Hitta stilen

Det enklaste för att hitta stilen, det är att googla! Det du kan satsa på är ett anakronistiskt, futurististisk och industriellt utseende. Färgerna är metall, brons, grått, brunt, djuprrött, djuplika, svart. Använd dig gärna av v texturer. Glänsande, slät satin, lyxig sammet och invecklad spets har alla viktoriansk känsla och ger krydda till det lågmälda färgschemat. Touch av metall, särskilt mässing, koppar, borstat nickel, tenn eller tenn är också ett utmärkt sätt att leva upp i rummet samtidigt som det håller sig till steampunk-atmosfären.

Du kan blanda loppis-fynd med saker du tillverkar själv samt köpa nytt. Det finns en hel del butiker som säljer både kläder och prylar i denna stil. Så det är numera lätt att inreda i denna stil.

Fördelar med hjulgrävmaskin

31 Mar 2022

Även om vi brukar fokusera på insidan av bostäder och hur man kan tänka när man vill inreda så händer det att utsidan behöver lite jobb också. Inte minst i trädgården nu när våren är här. För dig som ska utföra lite större arbeten så som dränering av huset, renovering eller att göra om trädgården från grunden, krävs det lite större redskap. Hjulgrävmaskiner är då ett bra tips och här berättar vi varför man ska välja dem före de grävmaskiner som har larvband. 

Tre stora fördelar

Ska man gräva i en trädgård måste man tänka sig för innan man sätter igång. Det är lätt att göra sönder gräsmattan, eller skada träd och andra saker. Med hjulgrävmaskiner får man bättre manövrering vilket gör att det blir enklare att ta sig fram. Dessutom så sliter hjulen inte upp marken på samma sätt som ett larvband gör. 

  • Enklare att manövrera
  • Skadar inte marken på samma sätt
  • Hjulgrävmaskiner står mer stabilt

Dessutom kan man köra den på asfalt utan att det skadar vägar och gator och det är en mycket stor fördel om man bor centralt och vill gräva. 

Du kan hyra hjulgrävmaskiner och gräva på egen hand om du vill, men om du aldrig grävt är det bra om du först går en kurs eller ser till att också hyra in en som kör den åt dig. Det vore ju lite knöligt att förklara för försäkringsbolaget hur taket kunde ramla av huset ... 

Vad är steam punk?

1 Feb 2022

Vi har ju varit inne på detta med att inreda i steam punk, men det är ju bra mycket mer än så! Man kan säga att det är subgenre inom science fiction och fantasy som normalt innehåller ångdrivna maskiner och som vanligtvis utspelar sig i miljöer som inspirerats av den industrialiserade, västerländska civilisationen under 1800-talet.

Kika gärna på videon med som förklarar det närmre!

← Earlier posts

Välkommen till Interiörguiden! Här håller vi dig uppdaterad om de senaste trenderna inom inredning, men också mycket mer än så. Inredning är en hel värld; en spännande, ständigt skiftande värld som den med ett kreativt sinne för estetik finner outgrundligt intressant. Här får du tips på hur man inreder ett hem; ett kontor eller till och med ett garage på olika vis, för att skapa olika typer av atmosfär. Vi lägger vikt vid form och funktion och ibland blir det förstås lite mer av det ena eller det andra. Är du det minsta intresserad av inrednig så är detta bloggen för dig!