onsdag 28 april 2010

VITA FÄRGER ÄR INTE ALLTID VITA

 

Visst är det roligt med färger, men många väljer ändå att bara använda sig av starkare färger till fondväggar och låter resten av väggarna ha en ljusare och enhetlig ton.

 

NCS 006

 

Vitt

Visste du om att färgburkar som innehåller vit färg sällan är helt vita. Eftersom det är få som vill ha en stark vit "sjukhuskänsla" på sina väggar är ofta den färdiga vita färgen något bruten så att den inte ska bli så stickande vit i ögonen.

Men bara för att en vit färg är vit så uppfattas den inte alltid som vit eftersom omgivningen påverkar kulören, speciellt om den vita kulören har en liten, liten brytning med någon annan kulör. Här är några punkter som kan vara bra att tänka på:

 

Rum som ligger mot norr

 • som är målade med en ren vit kulör kan bidra till att rummet känns svalt.

 • som är målade med en vit kulör med dragning åt det röda eller gula hållet kan istället "värma" rummet.

 • som är målade med en kulör som drar åt gult kan tillsammans med det blåa ljuset från norr göra att färgen på väggen känns grön.

 

Rum som ligger åt söder

 • kan med fördel färgsättas med rena vita kulörer

 • eller vita med en dragning åt det blåa eller gröna hållet för att på så sätt "kyla" rummet.

 

Vit inredning

Foto: Sköna hem

 

Antikvitt

För de som ändå tycker att den vita färgen är alltför stark för ögonen kan antikvitt vara en användbar kulör. Genom att tillsätta ytterst lite svart brytfärg och några droppar ockra (senapsgul) blir resultatet antikvitt, eller S0502-Y som är NCS-koden (eller bruten vit eller äggskalsvit, kärt barn har många namn).

Skillnaden mellan vitt och antikvitt är liten men vitt kan av vissa uppfattas som alltför hård och kall medan antikvitt ger ett  varmare och mjukare intryck.

Antikvitt är en standardkulör och fabriksmålade lister och dörrar är ofta lackade med just antikvitt. Det kan vara bra att veta att antikvita kulörer kan ge upphov till oväntade färgeffekter.

 

Antikvita golvlister kan till exempel upplevas som:

 • gråa mot en starkt gul vägg
 • rosa mot en grön vägg
 • gula mot en grå vägg
 • nästan vita mot en mörkröd vägg

 

Vita inredningar

Foto: Sköna Hem 

 

Blanda varma eller kalla vita kulörer

Att blanda olika vita kulörer kan ge en spännande effekt till ett rum. Men blanda då endast antingen varma  eller kalla vita kulörer, risken är annars att det skapas en obalans som gör att effekten i rummet kan upplevas som störande. Om man till exempel placerar en antikvit kulör bredvid en vit kan den antikvita kännas smutsig.

 

NCS 001

 

 

Ljusa gråa och beiga färger

Den NCS-kod som heter S0500-N är en riktig modefärg hos inredare just nu. Enligt NCS-systemet ska kulören uppfattas som  ytterst svagt ljusgrå, men om man jämför kulören med en vit färg så kan kulören snarare uppfattas som ännu klarare vit än den vita färgen.

Anledningen är att brytprogrammet tillsätter svart brytpasta och en liten skvätt violett som gör att kulören snarare uppfattas som kritvit och ganska kall. I ett rum som är riktat mot norr kan den violetta färgen förstärkas och ge kulören ett intryck av att vara ljusblå. Flera av de ljusgråa kulörerna riskerar att ge samma ljusblåa intryck i vissa ljus.

Om man gärna vill ha en grå nyans på sina väggar men vill att väggarna ska ge ett varmt intryck till rummet kan man istället använda en grå färgskala som innehåller lite gult eller rött. Beroende på hur mycket gult och/eller rött som tillsätts så kan färgen övergå till att uppfattas som svagt beige istället för grå.

NCS 002

 

Färgkartor

 • Beckers har kommit med en användbar färgkarta som heter Vita och grå kulörer med fokusering på varma färger.

 • Alcro har tagit fram en färgkarta som heter ad. white. I den finns 11 varianter av ljusa toner, på gränsen till vita men alla med en brytning åt något håll. I broschyren finns även rekommendationer hur färgerna kan kombineras med andra, starkare kulörer.

 

NCS 003

 

Tapetkataloger

 • Eco har en katalog som heter Eco White och innehåller bara vita tapeter.

 • Detsamma gäller Decor Maisons kollektion The White Album.

 

Eco, Eco White

Foto: Eco

2 kommentarer :

tinajo sa...

Bra inlägg - jag har en hel del antikvitt här hemma och tycker det är roligt hur olika nyansen känns utifrån väderstreck och övrig inredning. :-)

a-k sa...

Vitt är verkligen inte den lättaste färgen att få till i "rätt vit" Just nu har vi S1002-Y på våra väggar här hemma. Fast jag hade helst önskat ett mellanting mellan S0502-Y och S1002-Y, men det kunde inte färgaffären åstadkomma.

Gadgeten innehöll ett fel

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
 
Template by suckmylolly.com